tisdag 21 september 2010

En gnällspiks memoarer (2007-07-28)"Min farfar Picasso"
Marina Picasso
**-

Ojojoj. Hon har lidit. Ojojoj. Hon var minsann inte älskad. Det blir väldigt tjatigt trots att boken inte är mer än 167 sidor tjock. Suck. Och dessa orimliga associationer till tjurfäktning i tid och otid. Ja, vi vet att Picasso var intresserad av tjurfäkning och grekisk mytologi. Men:

"Hur många stick har jag fått ta emot på denna arena...? Hur många gånger har jag förstökt stånga mig ur den återvändsgränd jag hamnat i? Hur många plankor i skranklet kring arenan har jag krossat med mina horn? Hur många banderillas har med sina hullingar trängt in i mig, hur många dödliga stick har jag tagit emot med blodet sprutande ur lungorna?"

"Likt en tjurfäktare drev han dem till utmattning med sin pensel"

Efter Marina Picasso genomgått en 14 år lång psykoanalys har hon även kommit fram till en massa långsökta insikter. Min personliga favorit är den om hur hennes taskiga barndom manifesteras i en supersize Cola:

"Jag minns det obehag jag kände när jag blev serverad Coca-cola och popcorn i enorma bägare i Förenta staterna. Coca-colan, popcornen, de breda gatorna och enorma vidderna, skyskraporna, de stora bilarna - till och med den amerikanska himlen - framkallade så starka känslor att jag vid flera tillfällen svimmade.
Under analysen förstod jag att min fobi hade sitt ursprung i farfar. I det stora utrymme han tog i mitt liv."

Till sist stör jag mig på att hon inte ens kan stå för sina materialistiska begär, att hon måste hitta på genomskinliga djupt psykologiska hej-jag-är-ett-offer orsaker till inköpen hon gjort med Picassos arv. Inköpslista + orsak:
  1. Motorcykel - till minne av sin far som en gång drömt om att få köra motorcykel.
  2. Posche - samma orsak som punkt 1. för det hade han också drömt om tydligen.
  3. Pälstäcke - till minne av farmor Olga. Kopplingen mellan tanten och pälstäcket är att det påminner Marina om farmor Olgas "värme och elegans."
  4. Kylskåp, pälsar, radio- och tvapparater och bilar -
    fick Marina aldrig som liten av sin rike men snåle farfar.
  5. Ett hus till mor - av skuldtyngda skäl ty hennes mor var alkoholiserad och dekadent.
  6. Ytterligare tre bilar - en för att hämta sina barn i skolan, en för semesterresor, och slutligen en jeep som hon ofta lånar ut till sin äldsta dotter.
Överlag infantilt och narcissistiskt skrivet. Att betyget ändå landar på två stjärnor är tack vare ett par fina foton i boken föreställande farmor Olga som var rysk ballerina i det tidiga seklet 1900.

Inga kommentarer: