lördag 12 november 2011

Bibliotek - en dyr historia


Det är klart att jag uppskattar och högaktar bibliotek. Det är mer än givet. Jag är dock själv väldigt dålig på att utnyttja mitt lokala bibliotek. Jag har nämligen ett alldeles för starkt ha-begär för det. Läser jag en bra bok så vill jag äga den. Älskar boken som det fysiska ting det är utöver innehållet. Älskar att bryta en obruten rygg, jag vill ha mina hundöron och understrykningar som markerar sidorna och jag vill återkomma, hålla och bläddra långt efter den är utläst. Vill sitta i ett hörn och stryka den och väsa: "My precioussss...". Har därför också svårt för när folk som vet att jag läser mycket ständigt ska propsa på att låna ut sina böcker till mig. Det är inte att jag inte uppskattar gesten men igen: är en bok bra vill jag äga den, är den inte så bra att jag vill äga den vill jag inte heller läsa den. Detta gäller det flesta böcker, förutom viss facklitteratur. Där kan jag inte lika lätt motivera varför jag ska äga varenda bok om krukväxter, men jag kan ändå vilja läsa varenda bok om krukväxter. Där kan jag få någorlunda regelbunda skov och sukta efter all information NU och då lämnar jag biblioteket med kassar fyllda med annars dyr litteratur. Gäller facklitteraturen dock Tudor-perioden så är det back off that book is mine och inget annat än egotistiskt ägande är tillämpbart! Mina biblioteksbesök slutar dessutom nästan alltid i en nota som jag i efterhand inser skulle betalt boken jag lånade. Sist var det bråttom att läsa Paul Austers senaste inför hans besök på Internationell Författarscen. Då hann inte ens Adlibris snabba leverans fram och då var det bara att plocka upp Invisible på Stadsbibblan. Fantastiskt lyxigt! Bara vandra ut med vilken bok man vill liksom, helt otroligt. Men så kommer det förutsägbara bakslaget såklart eftersom jag är sämst på att lämna tillbaka böcker. Notan: 125:-, vilket jag bittert fick betala för att kunna låna nästa bok: Lonely Planet's guidebok till Paris. Gissa vilken bok som nu står i hyllan och tickar upp notan? Jepp.

Kanske borde för övrigt Arkelsten besöka våra bibliotek lite oftare för att stävja okunskapen, förslagsvis plocka upp den här boken? (Kan inte riktigt släppa Moderaternas vidriga försökt till historieomskrivning ännu.)

2 kommentarer:

Linnea sa...

Du flyttar inte så ofta, va? ;) Om jag någonsin har gillat att äga böcker så dog det intresset första gången jag började packa ned böcker i kartonger..

Så: jag är verkligen glad åt att vi har gratis bibliotek! Jättelyxigt! Alla bibliotek jag brukar låna från har påminnelsetjänst med sms och/eller e-post och en omlåning är bara ett klick bort. Har alltså klarat mig från förseningsavgifter.

Pixie sa...

Jag får kolla in det där med påminnelsetjänsten. Enkelt sätt att ducka förseningarna. Egentligen gör det mig inte så mycket att slänga in en hunka här eller där i biblioteket eftersom jag gillar bibliotek överlag. Gillar konceptet och de ska såklart finnas även om jag inte personligen utnyttjar dem så ofta.

Märkligt nog har jag ju flyttat relativt ofta. Har flyttat bohag ca en gång vartannat år sen jag föddes. Dessutom gillar jag stora feta konstböcker och kataloger. Men senaste flytten lyxade jag med flyttfirma - var de bästa pengar jag någonsin spenderat! :-)