måndag 27 februari 2012

10 000 besök triggar köpfest!

Det var en riktigt Aftonbladsk inläggsrubrik, men det här är lite sensationellt om än i blygsamma mått mätt - jag vet, en oxymoron. Idag passerade räknaren på bloggen 10,000 besök-gränsen. Hurra! Jag inser att det är anspråkslöst för en blogg in general men för den här bloggen är det stort så det ska firas med - naturligtvis - en monsterbeställning! Den som hängt med ett tag vet att jag haft ett sjukligt långt köpstopp som nu firar 7 månader. Jag har inte svultit dock utan haft gott om goda böcker i min hylla, hämtat hem nygamla ur cirkulationshyllan på jobbet samt läst flera nya spännande recensionsexemplar. Men nu smäller det! Bara för att tillfällen som dessa är som upplagda för att utnyttjas till kalas och bokbeställningar. Särskilt om de inträffar på en måndag.

Naturligtvis går det inte att välja favoriter ur en önskelista - det vore som att ha favoritbarn i barnaskaran - men den här gången föll valet på följande uppställning:

200-jubileumsåret av Dickens födelse lockar naturligtvis och först tänkte jag läsa Great Expectations men så inspirerades jag av Helenas Dickenstips och efterföljande kommentarer och kammar istället hem trion The Moonstone, The Mystery of Edwin Drood och Drood (963 sidor av fantastiska Dan Simmons aka Mr Terror!).

Nämner vi The Terror kommer vi osökt in på arktiska romaner med onaturliga inslag och då kunde jag inte motstå Dark Matter. Man måste ju passa på medan våren dröjer - snart är säsongen slut för dessa typ av böcker!

The Turn of the Screw av Henry James har jag velat läsa länge så den fick slinka ner i kassen. Av samma skäl hamnade även The Chatham School Affair där. 1800-tal och lite aka-porr. Say no more.

En bok som gick ifrån att ligga högt upp på min måste-läsa-lista till att bli en nagel i ögat är One Day. Såg den i England för säkert tre år sedan och tänkte "den ska jag köpa, bara inte just nu" - men så gick tiden och tick, tock är den inte bara översatt till svenska, den har haft enorm framgång även här (vilken riktig solskenshistoria för då enmannaförlaget Printz Publishing) och finns på varenda pressbyrå, sen gick den och blev film och alla har läst/sett den. Utom jag. Så varje gång jag ser den, vilket varit väääldigt ofta senaste året, blir jag påmind om att jag ännu inte läst den. Sånt kan göra att det tar emot att plocka upp den bara för att det blivit sån grej av det hela (jag vet, löjligt), men nu ska jag äntligen göra det. Jag blir officiellt den sista personen i västvärlden att läsa One Day.

Inte fullt lika infekterad är min sena läsning av The Lovely Bones som också den filmatiserats. Förväntar mig lite lätt puttrande "mysig" läsning. Jag säger "mysig" inom citationstecken eftersom trots att det gäller ett fiktivt barn känns det inte helt rätt att se fram emot att läsa om ett mördat sådant.

Tana French var en av mina stora upptäckter förra året och nu väntar mig den tredje boken - Faithful Place - i hennes dominoliknande serie; en bikaraktär i en bok får agera huvudperson i nästa bok osv. Förra året var lite överhuvudtaget ett uppvaknande för mig rörande böcker i serieform - vilket tillfredsställande format - och tripp, trapp, trull beställer jag även hem nr 3 i Elly Griffiths serie om den plufsiga (ja, det måste nämnas eftersom det verkar vara centralt i böckerna av okänd anledning) hjältinnan Ruth Galloway: The House at Sea's End. Här kan man alltså gotta sig i att det goda fortsätter, och det med nästan omedelbar verkan: Tana Frenchs fjärde bok Broken Harbor kommer om 101 dagar och Elly Griffiths fjärde bok Room Full of Bones är redan ute i handeln!

Det fanns ingen tvekan att The Night Strangers och The Small Hand skulle ner i godispåsen. Dessa två ligger högt på listan. Motiveringen känns överflödig. The Small Hand är nog högst upp på listan av samtliga böcker - jag menar Susan Hill (!) i kombination med en huvudkaraktär som är en antiquarian bookseller (!) - och riskeras därmed att slukas i en enda njutningsfull girig tugga. En amuse-bouche med andra ord.

Tidigare har jag bara läst Barbara Wine, Ruths pseudonym, och gillade men när det var dags att välja en "riktig" Ruth Rendell finns det ju en diger lista - where to begin? Jag kom fram till att A Judgement in Stone kändes som en bra början.

Efter senaste tiden Haunted House-läsningar kändes det även naturligt att läsa Shirley Jackson och Andrew Pyper. Valet föll idag på Pyper - The Guardians. Även om jag förstått att den kanske inte är lika haunted som man kan ledas tro eller hoppas. Har ändå en känsla av den kan vara högst läsvärd. Den känslan består av hälften magkänsla och hälften pålitlig rekommendation.

En riktig bubblare är The Lost City of Z som jag hoppas ska vara, in lack of a better word, rafflande. Har för mig att någon av de bloggar jag följer har pratat sig mycket varm om denna, men minns nu inte vem det var tyvärr. Men, jag menar en bok som beskrivs handla om "life, death and obsession in the Amazons" måste väl vara rafflande? Minst.

Sist och minst är The Tiny Wife av Andrew Kaufman, ingen tungviktare direkt med sina 111x178mm, som får agera pralinen efter den här brakmåltiden.

Tänk vad en misslyckad dag på bokrean kan göra för köpsuget! (Yeah right, som om jag inte hade detta gnagande begär inom mig hela hösten/vintern. Som om man inte har det jämt and always.) Nu sitter jag här som en varg i någon av Bröderna Grimms sagor och slickar mig om munnen och bara väntar...

9 kommentarer:

Swedish Zombie sa...

Grattis, från en hittills anonym smygläsare! :)

Pixie sa...

Tack! Jag är nästan överpepp! Minns nu hur det var att vänta på tomten. :-)

Gick f.ö. in på din sida och måste bara få kommentera på att din blog banner var riktigt fin. Medan många försöker läsa bredare tycker jag det är fint med folk som nördar in sig på ett ämne/genre. Jag önskar jag hade disciplinen att göra just det, men jag är för rastlös. Kanske i framtiden testar även jag en zombie-roman...

Lingonhjärta sa...

Grattiiiis :D Visst blir man så himla glad för för besökare. Tycker att du firar på ett alldeles utmärkt sätt plus att du har gjort helt fantastiska val :)

Pixie sa...

Man blir väldigt glad och sporrad av besökare! Roligt att få kommentarer också. Hade jag varit rik som ett troll hade jag mött besökssiffran men nu fick gränsen på slutsumma gå vid en tiondel. Med tanke på höst/vinterns torka är det ändå bara en knapp hunka per månad. Måste rättfärdiga tokhandladet och mitt argument håller i rätten om jag får säga det själv.

Audrey Fenn sa...

Grattis!

Mitt råd angående "En dag"; se inte filmen. Den är så sjukt irriterande.

"Tiny wife" kommer förresten på svenska fram i maj, även den på Printz. Men först kommer "All my friends are superheroes" också av Kaufman, sjukt jäkla jättebra. Jag gillar honom som bara den.

Pixie sa...

Jag har inget sug att se filmen men bra att få mina misstankar bekräftade. Försökte dessutom läsa den på ljudbok för ett par månader sen - även ljudboken var sjukt irriterande (nån gäll röst - brittisk version) så jag gav upp.

Har inte läst Superheroes men fingrade på den senast häromdagen på en Pocketshop...

Audrey Fenn sa...

Läs den! Sjukt rolig. Och konstig.

Sofia i Bokmilaskogen sa...

Stort grattis! :D Ser att du har kommit över en hel del pärlor också. Ska bli roligt att läsa kommande recensioner!

Pixie sa...

Åh tack! Det här var en efterlängtad aktion av mig så jag behövde bara en ursäkt och detta blev en fin sådan. Risken är väl bara att man bara står och gapar när de anländer och så börjar man tokslalomläsa. Måste försöka utröna någon slags ordning. Men först kommer jag nog bara sitta och klappa och dofta och känna på dem. I know, creepy but true. Älskar den fysiska boken som ting och förväntningarna inför en bok nästan lika mycket som innehållet självt. Men bara nästan.