måndag 26 september 2011

Lennart och språket

Jag har inte sett debattprogrammet som Lennart Holmlund, kommunalråd (S) i Umeå, refererar till i sitt inlägg. Det behöver jag inte för att förstå att han kritiserar en kritiker för att vara elitistisk. Med Lennarts språk undrar jag dock vad han anser vara elitistiskt i det här sammanhanget. Någon som inte lovordar Mankell bara för att han är populär? I inlägget (för den som förståeligt inte orkar läsa) anser han att "självklart är det konsumentmakt som gäller". Han verkar av inlägget att döma dela åsikt med vår kulturminister, eller var det underhållningsminister hon ville kallas? Jag är inte för någon kanon men är allergisk mot att det enda värdet kultur skulle betinga är det ekonomiska värdet och inställningen "kvantitet över kvalité" (inte för att för den sakens skull säga att något folkkärt inte också kan vara kvalitativt). Personligen är jag mer intresserad av recensioner än försäljningslistor som säger mig föga. För övrigt tog det en stund och ett par omläsningar innan jag förstod att "resseset" i Lennarts inlägg syftade till ordet "recensent"...

Skrämmande att det är Lennart och hans kompisar som får leda Umeå som Kulturhuvudstad 2014. Jag bävar. Lennart vill bl.a. att sponsorpengar kommer in till ett konstverk (förslag på skulptur av Anthony Gormely genom Galleri Andersson) utanför det nya kulturhuset som planeras. Citat från Lennarts blogg:

"Fastighetsägarna i centrum borde kunna vara med då det skulle förgylla utemiljön i vår stad och ge ytterligare besökare och självklart borde ma nkunna ragga ihop sponsorpengar till en sådan attraktion. Vattnet ger ju mycket energi och energin för Umeå skulle öka betydligt. Vi måste se om inte detta går att förvärkliga för det skulle sätta Umeå på världskartan
Tänk vad läckert men med 6 företag och organisationer som går in med sex mille var kunnat detta lösas" Ev. stavfel Lennarts egna. (Bloggförf. anm.)

Det är bara det att politikerna samtidigt vill riva k-märkta hus för att bygga detta nya kulturhus. Detta togs bl.a. upp i P1 och SvD. Om du inte orkar lyssna på hela programmet i P1 kan jag avslöja att Lennart säger sitt ca 03:27 min in i programmet. Och för den som inte orkar klicka på länken eller spola i programmet kan jag citera: "...och jag är så jävla glad, för att vara riktigt ärlig, att inte Umeå ser ut som det gjorde när jag flyttade hit 1959! ... en liten byhåla...". Hjälp för sådana inskränkta egocentrerade politiker som inte kan skilja på vad han vill som privatperson och att han som tjänsteman respresenterar de som bor i kommunen. Jag säger till honom som en norrlänning en gång sa i Robinson: "Skämmes, ta mig fan!"

Fotnot: Vad jag vet är Lennart inte dyslektisk och vad jag hånar är, trots vad rubriken föreslår, framför allt innehållet bakom hans ord och hade även så gjort hur rättstavade de än hade varit.

Inga kommentarer: