lördag 14 april 2012

Her maiden voyage and watery grave


Strax före midnatt den 14 april, för 100 år sedan, kolliderade RMS Titanic med ett isberg. Jag, som många andra, har alltid varit fascinerad av denna dramatiska, starkt symboliska och tragiska händelse i slutet av den Edwardinska eran, en av mina absoluta favorittider om man kan ha sådana (och det är klart man kan!). Minns att jag som liten hade en stor bok om skepp och senare i livet har jag bl.a. köpt en bok med faksimiler av tidningsartiklarna från 1912 som rapporterade om nyheten, inte helt olik den här. Jag kan därför inte motstå att nämna några böcker i samband med denna dag. Har inte läst en enda så detta skall inte tolkas som rekommenderade boktips, men jag är sugen på ett par - särskilt den om mr. Ismay.

1) Klassikern   
Futility eller The Wreck of the Titan av Morgan Robertson
Utgiven 1898, 14 år innan Titanic sjönk beskriver den förloppet i nästan eerie similarities: till att börja med namnet, världens största fartyg, båda "unsinkable", både körde naturligtvis på ett isberg etc. Nyutgåva i samband med jubileet i år. Som jag förstår det är det mer en skrift än ett skönlitterärt verk.

2) Fakta
101 things you thought you knew about the Titanic, but didn't! av Tim Martin
Såsom så många historiska händelser finns det saker man tror man vet, halvsanningar som blir till fakta efter tidens gång och citat som aldrig uttalats. Här gissar jag att även med den insikten säkert kommer bli förvånad ett par saker man faktiskt trodde sig veta. Tävlingsmänniskan i mig vill ta detta som ett test och en utmaning och att boken i sig är facit i slutet på ett prov. Vill nämligen gärna tro mig kunna ett och annat om Titanic.

3) Skammen
How to Survive the Titanic or the Sinking of J. Bruce Ismay av Frances Wilson
Det handlar naturligtvis om Bruce Ismay, ni vet mannen med den tjusiga mustaschen, beställaren av Titanic som gjorde det oförlåtliga - räddade sitt eget skinn och placerade sig själv i en av livbåtarna med kvinnor och barn. Något han aldrig tilläts glömma och världen såg en av de första "mediadrev" när pressen skoningslöst gav sig på honom med rubriker som "Better Dead, than Ismay".


4) The survivors
Shadow of the Titanic av Andrew Wilson
Vad hände efter Titanic perished at sea med de som faktiskt genomlevde och överlevde katastrofen? Den här boken tar upp hur de påverkades av tragedin och hur de fick leva i skuggan av den. Någon överlevde bara för att ta livet av sig 30 år senare. En annan gick faktiskt på premiären av Titanic - A night to remember 1958. Den absolut sista överlevaren från Titanic, Millvina Dean, gick bort så sent som 2009. Hon var bara nio veckor gammal och den yngsta passageraren ombord på Titanic.

5) The zombies
Deck Z: The Titanic: Unsinkable. Undead
av Matt Solomon Någon måste ju ta på sig att zombiefiera Titanics öde! Det ligger så att säga i tiden. Undrar just vad Swedish Zombie skulle tycka om den här.


6 kommentarer:

Fridolina sa...

En av mina favorittider också. Konsten, litteraturen... allt! De verkar intressanta, alla fem böckerna. Jag har först på sistone börjat (entusiastiskt) läsa in mig på Titanic så tips uppskattas verkligen! ;)

Sofia i Bokmilaskogen sa...

Det är ju premiär för en ny brittisk miniserie om Titanic ikväll i SVT kl 21.30. :) Hoppas att den är bra!

Det finns ju så mycket romantiska myter kring Titanic som fortfarande gör att man fascineras. Att kvinnor och barn skulle få företräde till livbåtarna exempelvis var ju inte helt sant, läste jag på DN igår. Men det var den tidens moralideal. Fast det är tydligen värre idag: när man analyserar dagens fartygsolyckor lägger man märke till att det främst är besättningen och män som klarar sig. Vi är ju mer jämställda idag så to hell with us svagisar som inte orkar armbåga oss fram och slå ner någon annan för att få en plats. :P

Swedish Zombie sa...

Det här boktipset tog jag som en utmaning & tänkte beställa direkt. Men den publiceras inte förrän i höst, så jag får återkomma då.
Kul idé i alla fall, som kan bli hur bra som helst - eller rena katastrofen! Om man nu kan använda ordet "katastrof" i det här sammanhanget.

Titanic är intressant även utan zombier. Fy tusan för att ha varit ombord då. PANIKEN!!!

Pixie sa...

Sockerkaka: Ja, det här är inte för intet den kallas La belle époque!

Sofia: jag fick tag på serien för någon vecka sedan och har redan sett de två första avsnitten. Har senast idag laddat hem avsnitt 3+4. Så bra! Såklart! Det är ju from the makers of Downton Abbey... :-)

Ja, det är väldigt intressant med mytbildningen kring olyckan. Skulle gärna läsa den där 101 things you think you know.

Swedish Zombie: ser fram emot recension! :-)

Swedish Zombie sa...

I väntan på hösten ska jag läsa den här:

http://www.amazon.com/Titanic-with-ZOMBIES-ebook/dp/B007T2JCB0%3FSubscriptionId%3D1GVBN9WWNVXC5DBPE502%26tag%3Dkiq-free-20%26linkCode%3Dxm2%26camp%3D2025%26creative%3D165953%26creativeASIN%3DB007T2JCB0

Gratis & allt. Jättefint omslag. Eh.

Pixie sa...

Ena halvan av omslaget (övre) var ju fint. Men, gratis är gott! Ser fram emot recension! ;-)