lördag 21 april 2012

I'm not a quitter!

Helgens jerka tar upp en viktig fråga:

Hur många sidor/kapitel ger du en bok innan du lägger undan den om den inte illtalar dig över huvud taget.

Låt mig börja med att säga att det tar emot att lämna en bok oläst så det är ovanligt att jag helt ger upp då jag ändå söker en uppfattning om en bok jag ändå av någon anledning valt ut.

Beroende på omfattning diffar det något naturligtvis men generellt ger jag 100 sidor. På denna tid bör författaren hunnit etablera kontakt. Egentligen bör det naturligtvis ske första meningen, men jag är generös. Eller egentligen inte så generös, utan egoistisk, vill inte missa en bra bok i onödan. Därför är det inte slut med dessa 100 sidor. Efter det om boken inte greppar mig så slarvläser jag 50-100 till, gärna till hälften av bokens sidomfång. Efter det släpper jag ovilligt taget. Detta är en ständig kamp mellan att känna olust, ett misslyckande, av oavslutade böcker och en vägran att slösa värdefull lästid.

För att en bok skall helt överges krävs att:

1) Jag läser och läser men missar innehållet. Jag tänker helt enkelt på annat. Detta kan ske av andra skäl så det allena är inte en avgörande faktor.
2) Jag har ingen sympati för karaktärerna eller de lockar mig lika mycket som säg Västerås. Bryr man sig inte om personerna bryr man sig inte heller om händelserna runt om dem.
3) Att plocka upp boken känns som en plikt och inte en ynnest. Man ska längta hem till sina böcker.
4) Dödsstöten är när jag börjar skumma.

Jag önskar verkligen att jag var bättre på att rata böcker, för när jag blickar tillbaka önskar jag oftast att jag varit snabbare att lägga ifrån mig vissa tidsslukare. Men jag önskar ännu hellre att alla böcker var top notch så man slapp överhuvudtaget rata några. Försöker därför mitt yttersta för att styra att det bli så genom att sikta på kvalité och självkännedom redan vid urvalet. Men ibland slinker en och annan ful fisk genom nätet.

Bok som fått the boot: Kraken av China Miéville
Bok fn på is: The brief and wondrous life of Oscar Wao av Junot Díaz

6 kommentarer:

Monika sa...

Tycker dina fyra punkter stämmer ganska bra, men det har ännu inte hänt att alla fyra har checkats av :)

Pixie sa...

Nej, är det bara någon enstaka punkt kan det ju bero på yttre omständigheter eller att boken inte är rätt just då och kanske bör vila till ett annat tillfälle. Bolaños Savage Detectives var dock en som ticked all the boxes så jag gav med glädje upp den, men det räckte inte, var även tvungen att ge bort den för att slippa se den...

Boktjuven Ingerun sa...

De flesta böcker jag har lagt ner beror det snarare på att jag retar mig på språket. Eller att jag inte fattar vad boken handlar om.

Oscar Wao är f.ö. en favoritbok för mig, men språket är lite knasigt.

Pixie sa...

Jepp, språket är också en stor faktor. Det går inte att traggla sig igenom något som faktiskt är dåligt skrivet. Oscar Wao vill jag återvända till men jag antar att jag inte anser den vara intressant nog att fortsätta på just nu. Där har jag däremot inget problem med språket eftersom jag själv friskt blandar in engelska ord.

Jessica sa...

Ibland när jag lägger ner en bok kan det vara så att jag inte är i rätt "mood" för just den boken. När jag återkommer till den senare, kanske några månader, kan den däremot vara helt rätt. Sånt är trevligt!

Pixie sa...

Det finns absolut en koppling mellan mood och bok! Men för mig och Bolaño fanns det verkligen inget hopp...