söndag 29 april 2012

En till klassisk Susan Hill


Innan man nämner något om allas älskade gothic ghost sagas övergång till bioduken måste vi acknowledge att ja, det är Harry Potter i huvudrollen. Jag säger inte ens Radcliffe för för världen är han Harry, har ett spö och en blixt i pannan. Så går det när man ringar in sig själv från tidig ålder i många år och har sådan genomslagskraft. Med det sagt förstår jag inte varför man valt honom för det här? Jag förstår däremot varför han ivrigt hoppat på eftersom det här är en fantastisk chans att bryta sig ur Hogwarts starka kedjor, men vem som utropade "honom skall vi ha!" på bästa Ferdinand-på-julaftonsrikiska förstår jag som sagt inte. Men jag anser att han klarar pressen bra, särskilt då så mycket hänger på hans soloperformance. Jag hade nog föredragit någon annan men det var över mina förväntningar för Daniel/Harry. Filmatiseringen av Susan Hills The Woman in Black är rätt ordentligt mycket läskigare än originalet som är mer krypande och stämningsfull. Vid ett tillfälle skrek jag rakt ut! Men även om detaljer ändrats känns den otroligt autentisk och nära bokens andemening. Jag förstår inte riktigt varför man ändrar slutet som känns abrupt, förutsägbart och förvirrande på en och samma gång. Slutligen tycker jag inte att the woman herself är lika bra gestaltad som i boken. Men förståeligt är det svårt att casta ett spöke. Klart sevärd dock trots mina invändningar.

4 kommentarer:

Sigrid Drakhjärta sa...

Du har blivit utmanad på min blogg! :)

Pixie sa...

Kul med utmaning! Jag får gå in och kika på din blogg! :-)

Anna (Bokstävlarna) sa...

Åh, vill se! Filmen visades på planet när jag flög hem från Japan i onsdags, men jag kände att ett flygplan fullt av gastande barnfamiljer inte riktigt gav den rätta kusliga stämningen ...

Pixie sa...

Det är klart man ska se den här! Jag är nästan alltid sugen på att se filmatiseringar av böcker jag gillar även om de inte lever upp till läsupplevelsen, men det är inget jag förväntar mig heller. Jag ser det snarare som en coverlåt eller ett bonusmaterial.