måndag 2 maj 2011

Mildred Pierce

Tittar sällan på tv. Eller snarare den står igång som bakgrundsljud/bild men jag följer inte aktivt en tv-tablå. Och nej, jag har inga moraliska betänkligheter över att stirra in i en skärm/monitor hela dagen och någon 'ur och skur'-människa lär aldrig bli. Kanske är det för att när man nu är arbetande och inte studerande så är tiden knapp ändå och då blir det bara utvalda serier som jag följer på tider jag själv väljer via nätet. Men idag ska jag faktiskt bänka mig framför tv:n en bestämd tid. Kl 19-21 är det jag som ser avsnitt 1-2 av HBO:s miniserie Mildred Pierce på Canal+. Har inte läst James M Cains bok med samma namn som den bygger på och ofta är jag mycket rigid när det kommer till filmatiseringar, dvs att jag vill läsa boken innan filmen. Här är det dock tvärtom att det är filmatiseringen som triggat mitt intresse. Är den här bra är risken stor att jag måste kasta mig över den klassiska inspelningen Mildred Pierce - En amerikansk kvinna från the golden era 1945. Ingen kan spela komplicerad modersfigur som Joan Crawford. Vill allt sig väl avslutar jag kanske med att läsa någon av hans böcker. En annan av hans böcker (som kanske än mer känd som film med Jack Nicholson i huvudrollen. Här finns också en äldre variant från 1946.) är nämligen Postmannen ringer alltid två gånger som påstås ha inspirerat Camus att skriva Främlingen. Då jag läst Främlingen, som för övrigt i sin tur inspirerade låten Killing an Arab av The Cure, blir jag lite nyfiken. I nättidningen Tidningen Kulturen jämför Stefan Gurt de två böckerna och ställer sig frågan vad som gör att den ena anses vara ett mästerverk medan den andra räknas till skräplitteraturen och vilken av böckerna han egentligen föredrar.

På tal om tv så inser jag med frustration att Babelavsnitt på nätet bara finns tillgängliga från nuvarande säsong. Hade gärna tagit ett Babelmaraton framför datorn. Som tröst för att jag "missar" Paul Auster på Kulturhuset (tänker sitta i angränsande sal och se live-sändningen) har jag idag anmält mig för biljetter till att sitta i publiken i Babel när han kommer dit.

4 kommentarer:

Bokomaten sa...

Jag älskar den gamla filmatiseringen. Tycker det är lite konstigt att den inte nämnts någonstans alls när man pratat om miniserien. Inte som jag har sett i alla fall, men det kanske har stått i tidningar jag inte läst.=)

Pixie sa...

Hehe nu har jag äntligen listat ut hur jag ska ha mina inställningar så jag kan svara på kommentarer. Ska precis sätta igång halva 4:e och 5:e delen (somnade ifrån serien igår). Har du läst någon av hans böcker?

Roffe sa...

Jag rekommenderar dig att se Mildred Pierce i original, en fantastiskt bra film, liksom Double Indemnity, en annan film baserad på en av Cains romaner. Postmannen är också OK i originalversion liksom i nyinspelningen med Jack Nicholson. Har även läst Postmannen och Double Indemnity, klar värt "besväret".

Pixie sa...

En mysig höstdag som bara är gjord för att ligga inne och se på film ska jag definitivt se Mildred i original. Tänker fortfarande på karaktärerna emellanåt.