söndag 26 februari 2012

Antiklimax Deluxe

Wuthering Heights av Emily Brontë
Jane Eyre av Charlotte Brontë
Så jag hade längtat till denna helg, delvis för att jag skulle bege mig ut i den fysiska bokrean och, vad jag inbillade mig, släpa hem enorma högar med litteratur. Startskottet gick klockan ett på lördagen och jakten inleddes på The English Bookshop, fortsatte sedan på Akademibokhandeln, Åhléns och sedan ytterligare en Akademibokhandel, via Pocket Shop och NK:s bokavdelning. Vad blev då bytet? Zipp. Nada. Noll.

Det finns flera anledningar till denna katastrof. På de flesta av dessa ställen fanns det böcker jag ville ha men som hade så fantastiskt fula omslag att jag bara inte kunde ta med mig dem hem, se bara det hemska exemplet på de stackars systrarna Brontë här ovan. Vem riktar de sig till? Det ser faktiskt otroligt amatörmässigt ut, det duger inte ens för Young Adult kategorin. Det ser faktiskt ut som om de på allvar är gjorda av högstadieelever i någon slags skoluppgift att illustrera klassiska romaner. Penguin Classics Deluxe (?) Editions har inget deluxe över sig. Känns väldigt mycket som om Penguin tänkte göra "hippa" (folk som säger att något är "hippt" är samma människor som inte inser att tiden sprungit ifrån dem) omslag som ska locka ungdomar att läsa klassiker. Jag tycker istället att det blottar en osäkerhet, att det ser ansträngt ut och utstrålar: "klassiker är både tråkiga och svåra och därför måste vi ikläda dem i lockande dräkt". Så ironiskt då jag precis innan jag begav mig skrev inlägget om vikten av böckernas estetik.

På de flesta bokhandlar fanns dessutom otroligt lite engelska böcker på rean (förutom i The English Bookshop av förklarliga skäl). Hur kan varken Akademibokhandeln eller Åhléns exempelvis inte ha några engelskspråkiga skönlitterära verk alls på rean?

Slutligen är det faktiskt så att i de allra flesta fall - exempelvis om det som på Pocketshop inte finns något egentligt fyndbord utan homogent 30% off everything - slutar de flesta reapriser på det pris jag redan ånjuter på onlinebokhandeln. Visst var det roligt att flanera bland böckerna och upptäcka nya böcker man annars kanske hade missat men nu var ju hela mitt mission att jag skulle storhandla så jag kunde inte heller bara köpa en bok och glädjas åt den. Jag antar att jag saknade de där riktiga fynden. Jag hade ju redan ställt in mig på shopping och en lön som brände ett hål i fickan på mig så hade jag bara uppvaktas av några riktigt bra lockpriser hade jag fått den knuffen jag behövde och handlat ordentligt.

Resultatet blev att jag istället vände hemåt, mot soffan och datorn och återvände till min nätbokhandel där ingen rea råder men priserna låga och klickade in 14 st böcker till varukorgen. Äntligen släppte min bokköparblockering och jag ser fram emot att håva in pärlorna allt efter som de rullar in. Eller jag ska inte ropa hej. Jag har ännu inte checkat ut i kassan...

2 kommentarer:

Maria sa...

Heh, så olika man kan tycka. Jag gillar de där omslagen, jag tycker att de är söta. :)

Bokrean har jag knappt tittat på i år, annat än när jag har passerat Pocketshop eller handlat annat på Adlibris. Man hittar mest skrot ändå.

Pixie sa...

Se där! Det är ju för väl att smaken är delad. Har något romantiskt minne av bokrean som spännande och fyndtät men misstänker att det är en efterkonstruktion. Har inte brytt mig på ett par år men tänkte att i år ska jag ändå ge den en chans ochnu känns det snopet att man överhuvudtaget hetsade upp sig.