lördag 5 maj 2012

Challange accepted!

Tänkte när jag gick till Annikas sida för att kolla helgens jerka att vad det är blir skall jag ta tillfället i akt att applådera hennes kreativitet och sitt kontiuerliga förmåga att få mig att reflektera och ägna, ibland långa, inlägg åt en fråga. Och så handlade frågan passande om just bokbloggsutmaningar! So here it goes:


Brukar du delta i bloggutmaningar och i så fall vilka? Finns det någon utmaning du saknar men som du själv inte orkar/vill/kan dra igång?

Jag följer alltså mer eller mindre slaviskt jerkan. Den tillför något till mitt läsande genom att få mig att titta i backspegeln och se vissa böcker ur ny vinkel. Stor applåd till Annika för hennes alltid engagerande frågor! Ibland hoppar jag också på Tematrion.

På andra plats på utmaningar kommer enkäter. Enkäter, enkäter, enkäter. Jag är en sucker för enkäter! Sån är jag utanför cybervärlden också. Jag fyller exempelvis gladeligen i SL:s utdelade kundundersökning på bussen och fastnar oproportionerligt länge på frågon som har en skala på 1-5 där 5 är "håller med fullständigt" och 1 är "håller inte med alls" till SL-kvinnan kommer och nästan rycker enkäten ur handen på mig.

Utmaningar jag gillar men kanske inte följer är läsutmaningar typ Läs Dickens i år (Oups! Det var visst en jag själv hittade på riktad till mig själv) eller Klassikersommar eller Strindberg osv. Mycket enkelt: jag läser inte på det sättet. Jag låter den ena boken leda mig till nästa så jag har mycket svårt att i förväg bestämma vad jag ska läsa. Det närmsta jag kommer en läsutmaning är att jag i alla fall försöker sia om vart den röda tråden kommer leda mig i boktolvan, men det är inget jag sedan följer - kollar den i efterhand mer som ett facit för att se hur det gick! Att följa en läsutmaning är för mig som att göra en årsbudget (vilket jag inte gör) - då blir det ju aldrig några överraskningar! Läsning skall aldrig vara en plikt. Antar att det beror på att jag läser så långsamt så om en läsutmaning tar ca 5 böcker i anspråk så är det en ganska lång läsperiod för mig med ett snitt på ca 2/mån. Läser man 5/vecka förstår jag att man kan hoppa på en här, en där.

Det finns nog ingen utmaning jag direkt saknar vad jag kan komma på förutom att jag saknar jerkan så fort den har sommaruppehåll...

6 kommentarer:

Sofia i Bokmilaskogen sa...

Jag håller helt med dig om att man aldrig bör läsa av plikt. Jag är själv en "långsam" läsare som högst läser 4-5 böcker per månad, så man får välja sina böcker (och läsutmaningar) väl. Men i bokbloggarmaffian känner man samtidigt pressen att läsa det som alla andra gillar. Man blir lite "hetsad" på något vis. :P Jag har fortfarande lyckats hålla mig borta från Hungerspelen-böckerna till exempel, men det slutar väl med att jag läser dem ändå bara för att alla andra gillar dem.

Bokdivisionen sa...

Nja, du läser ju inte bara de böcker som ingår i budgeten. Jag gillar ju att skriva listor och dylikt men det kommer en hel del sidospår på vägen och det slutliga resultatet innehåller ju massor av överraskningar! :-)

Monika sa...

Enkäter är kul, även i det "riktiga" livet. Det är kul också att läsa andras svar, så man får reda på lite om sina medbloggare :)

blogg_bohemen sa...

Håller med dig om jerkan - den får en verkligen att tänka till. Det kan ibland vara riktigt utmanade att knåpa ihop ett svar och ibland är det så lätt. Skön variation på frågorna. Jag gillar jerkan!

Bella sa...

Håller med dig helt där också. Inge kul att bestämma allting i förväg enligt mig utan det ska komma lite huller om buller. Typ.. :)

Pixie sa...

Jag måste alltid ha ett högt tvåsiffrigt antal olästa böcker i bokhyllan då jag aldrig vet vad jag är sugen på next!