tisdag 11 oktober 2011

Braspremiär


Så har det äntligen hänt. Säsongens första brasa är tänd. Kakelugn är som jag många gånger upprepar bokens bästa vän. Värmen, det flammande ljuset och monotona men varierade sprakandet är den bästa bakgrunden till en god bok att sjunka in i. Har svårt att läsa i en helt steril ljudmiljö. Kanske är det därför jag har så svårt att läsa på hotellrum. Det finns liksom inga av de där vanliga av mig oavsiktliga bakgrundsljuden. Visst kan man sätta på tv:n men det känns så - krystat. Nej, då är det bättre att lyssna på sambons knapprande på datorn, kaffekvarnens malande, ett samtal i en mobil, tv:n som lämnats på. Men kan ni tänka er ett bättre soundtrack till litteratur än en brasa? Inte jag. Jag brukar referera till den perfekta brasan som en litteraturbrasa och syftar då inte på bokbål.

2 kommentarer:

Monika sa...

Åh, vad jag önskar att vi hade någonstans att elda. Vår hyresvärd har inte lyckats få igång värmen än så i en vecka nu har vi haft 16-18 grader inne. Det är kallt.

Pixie sa...

Huj, vilken mardröm! Är naturligt frusen av mig och kyla gör mig paralyserad i både hjärna och kropp. Hoppas ni får igång värmen snarast! Ibland är det bra med lite mer analoga värme- och ljuskällor. De kan förutom mysfaktor vara ovärderliga när den "nya" tekniken som el inte vill fungera.