lördag 17 december 2011

The best of the best

Ophelia, Sir John Everett Millais, 1851–1852
Helgens jerka frågar:

Vilken är den bästa bok som din/dina favoritförfattare har skrivit? Observera att du bara får välja en bok per författare!

Här var det ingen pardon. Först måste man utropa författare som står över alla andra och sedan filtrera ner det ännu hårdare genom att utse en och endast en bok som är den bästa. Hmmm let's see... För mig är det lite som med livet i övrigt - man har gått ifrån bästisar och istället uppskattar man att olika vänner är bäst på olika sätt i olika delar av ens liv. Eller ju mer man studerar desto mer inser man hur lite man vet. Lite så är det nog med mig och författare att jag inser ju att jag har så mycket kvar att läsa, så många nya författarskap att uppleva att det är svårt att utse favoriter innan man åtminstone varit aktiv läsare i 50 år. Men jag gör ett blygsamt förslag med den brasklappen in mind.
  • Saturday av Ian McEwan tyckte jag var en fantastisk liten bok. Så förförande i sin enkelhet och sitt språk. Sparar på hans övriga verk som små karameller att avnjutas sakta, sakta.
  • The six wives of Henry VIII av Alison Weir. Det är inte bara skönlitterära författare jag favoriserar, Alison Weir är en historiker som kan levandegöra historia utan att falla in i populärhistoria. Grundlig research och en korrekt återgivning som skiljer på underbyggda fakta och myt och ger inte vika för frestande sensationalism. Verkligen överträffar ofta dikten ändå. Särskilt när det gäller the Tudors. Det här kan jag återkomma till otaliga gånger.
  • Hamlet av Shakespeare kan jag läsa om och om igen och då är jag en person som sällan läser om böcker då jag har fullt schå att hinna läsa ikapp allt oläst. Mästaren på prosa och dramatik. Det här är enda gången dikten överträffar verkligheten. Och här fick jag anledning att snöa in på Prerafaeliterna igen för man försätter inte ett tillfälle att okynnesvisa Ophelia!
  • Sen finns det naturligtvis otaliga böcker av författare jag anser vara favoriter trots att jag bara läst en bok av dem men av strikta (eget påhittade) regler anser jag att man måste nog ha läst åtminstone två böcker av en författare för att kunna utse en av dem som den bästa så dessa kom inte med på listan.

6 kommentarer:

enligt O sa...

Håller med om reglerna! En favorit bör man nog ha läst lite mer av. Lördag var fin

Pixie sa...

Älskar det jag läst av Ian so far, men jag är alltid lite fånig när det kommer till favoriter. Jag ska spara på dem in i det sista. Måste bli bättre på att sluka favoriter istället!

klok som en bok sa...

Jag håller också med, man måste ju ha läst flera av samma författare för att veta om det är en favorit. Det är inga lätta frågor hon hittar på:-)

Böcker & sånt sa...

Ian McEwans namn har jag sett dyka upp på flera ställen. Vad skriver han för slags böcker? Blir nyfiken! :-)

Monika sa...

Ja, jag är också lite nyfiken på Ian McEwan.

Pixie sa...

Ojojoj vilken svår fråga det är att svara på vilken typ av böcker han skriver. Han är en mästare på att skildra människor och ödesmättade val som oftast inte verkar ödesmättade at the time. Det är fantastiskt hur nära man kommer hans karaktärer och hur fint hans språk är, hur han kan skildra vardagliga saker som ett game of squash på ett så elegant sätt. När det gäller genre har han både skrivit nära deprimerande saker men också komedi. Det är tätt och ofta kort (i sidantal). Jag säger läs, läs, läs!