lördag 10 december 2011

Begravd i böckerHelgens jerka (ni vet, den som Annika ordnar varje helg - om inte, läs reglerna på hennes blogg och haka på!) ställer frågan:

Favorit i repris: Berätta om boken/böckerna du läser just nu!

Kommande lista kommer att subtilt avslöja varför det inte skördas så stora framgångar på läsfronten just nu. Som ni förstår har jag målat in mig i ett litterärt hörn omringad av ofärdigt lästa böcker. De är listade i prioritetsordning efter vilka jag känner mig manade att avsluta först. Nummer 1 ligger allstå bra till och sist på listan riskerar att falla ur helt för nya mer lockande böcker:

  1. The Forgotten Garden av Kate Morton - Den Efterlängtade Boken som marinerat i hyllan länge. Engelska cottages, kvinnor i flera generationer (berättelsen sträcker sig från sent 1800-tal till nutid) och en familjehemlighet som sakta unfolds genom dessa parallella händelseförlopp. Riktigt riktigt up my alley!
  2. Freedom av Jonathan Franzen - distanserat, roligt, ett skarpt observerande av familjerelationer. Sympatiserar inte med någon av karaktärerna men fascineras av dem likväl. Ordrikt och flytande.
  3. Anna Karenina av Leo Tolstoy - det är inte tyngden och inte längden eller att den är komplicerad som gör att den blivit liggande ett tag. Det är futtiga 70 sidor kvar och jag kan inte förmå mig att läsa ut den. Efter inspirationen från Peredvizjniki är jag dock sugen på att inte bara läsa ut den men läsa om den på svenska. Den engelska översättningen jag läser är väldigt bra förstår jag och språket är det jag kommer främst att ta med mig från den här boken. Anna själv finner jag inte bara osympatisk men man vill ge henne både en och två örfilar!
  4. Postmortem av Patricia Cornwell - jag har ju hittat fram till serier det här året och bestämt mig för att börja läsa om Dr Key Scarpetta. Den här börjar bra med seriemord vilket jag har en faiblesse för. Dark Places har ju gjort klart att den är lite svajig - börjar bra men tappar i senare böcker - men jag läser gärna de som är bra i alla fall. Och så slumpade det sig så att någon på jobbet donerat de första böckerna till den allmänna cirkulationsbokhyllan på jobbet.
  5. Oscar Waos korta förunderliga liv av Junot Diaz- fick jag för mig skulle vara riktigt bra. Det här är ett klassiskt rookie mistake: man köper boken direkt man känner suget (vid utgivningen när järnet är varmt) och sen låter man den svalna i hyllan, läser mer om vad folk tycker om den och inser att det kanske inte är den klockrena läsupplevelsen man hoppats på och låter den svalna ytterligare något år innan man tvingar sig börja i alla fall för man känner skuld bara för att låta den dö av någonstans i mitten.
  6. House of Leaves av Mark Z. Danielewski - en experimentell bok om ett hus som är större på insidan än vad det är på utsidan. Kärnidén till berättelsen är otroligt bra. Så bra infact att allt experimentiellt (man får läsa på tvären, upp & ner, halva berättelsen berättas i fotnoter lika omfattande som originaltexten etc) bara känns som en gimmick. Ska dock kämpa mig igenom hela (skummandes).

5 kommentarer:

Monika sa...

Men... jag hade aldrig klarat att ha flera böcker på gång samtidigt. Envist läser jag en bok i taget, från första sidan till sista. Trist(?) men effektivt :)

Pixie sa...

Ja, som du märker hanterar jag det ju inte så bra heller. Anna Karenina slukade jag i början men dessa sista 70 sidorna har dragit ut på tiden. Inte det ultimata sättet att uppleva en roman helt enkelt... Kan bara inte låta bli!

Vargnatts bokhylla sa...

Oj jag som tycker jag har mycket de sällsynta gånger jag är uppe i tre böcker samtidigt! :)

Anonym sa...

Vad disciplinerat att kunna rangordna dem så där, jag kan aldrig det dom få gånger jag läser mer än en bok i gången.

Böcker & sånt sa...

Det är bra att ha många på gång samtidigt. Då kan man växla bok efter humör och tröttnar inte på dem. ;-)