För oss historybuffs till boknördar som även älskar att äta finns det en thrill i att försöka ge sig på att laga mat ur världslitteraturens historia. Hittade boken till vänster -
Måltider ur världslitteraturen av
Ernst Nathorst-Böös - på
Kokboksantikvariatet. Här kan man läsa om och laga rätter ur
Émile Zolas
Krogen eller
Tolstojs
Anna Karenina. Antikvariatet innehåller som namnet föreslår uteslutande kokböcker. Mycket underhållande! Inget är en sådan bra tidsmarkör som en kokbok, tänk bara sjuttiotalets brunt on brunt action med en försvenskad exotism - Flygande Jakob, really?! - eller det tidiga 2000-talets ständiga ruccola. Jag får fortfarande be min lokala pizzeria att snälla inte slänga en knippa senapskål på min pizza vilket han gör ändå, oavsett mina pleadings, oavsett pizza, oavsett vad som står på menyn. Jag rekommenderar att gå in på kategorin Sallader och förfasas över åttiotalets - smalmatens glory days - trista salladshysteri med ett upplägg à la tallriksmodellen av burkmajs, gurka och isbergssallad. Minns fortfarande de gryniga, kylskåpskalla bifftomaterna som gjorde att jag inte åt tomat i någon form (ok då, ketchup) till jag var i mitten av 20-års ålder och smakade solmogna tomater i Italien och äntligen förstod varför tomat inte är ingen grönsak utan en frukt! 2010-talet kommer naturligtvis go down in history som LCFH-decenniet och det mättade fettets revanch.
2 kommentarer:
Jag ler stort och är en smula avundsjuk på ditt bokfynd. Jag har skrivit en del på min blogg om litterär mat men inte kommit så mycket längre än det stora tabberaset i Lönneberga och naturligtvis currywursten.
http://mimmimarie.blogspot.se/2011/02/litterar-mat-currywurst.html
I vilken bok förekommer currywursten och framförallt - var den god? :-)
Skicka en kommentar