fredag 11 november 2011

Poirot vs Poirot

Underkänd
Godkänd


Ni vet spelreglerna, om inte finns de här. Jerkans fråga lyder:

Böcker har ofta en tendens att filmatiseras. Vilken karaktär i filmerna/tv-serierna har minst/mest motsvarat den bild som du har skapat av bokkaraktärerna?

Jag kommer inte på någon karaktär nu som mest eller minst motsvarat förväntningarna. Jo, nu vet jag! Of course: my dear mr Poirot. Jag tar mig friheten att tolka filmatisering som att också inkludera tv-serier. Å ena sidan har vi emenente David Suchet som den retlige lilla belgaren och Peter Ustinov som ja, en blabbering fool (inflikar exempel). Tala ur skägget! Artikulera! Använd hjärnan! Här verkar det mest som om han snubblar på ledtrådar helt utan egen förtjänst. Hans rondör verkar spegla en last mer än livsnjutning och var är skärpan i både blick och mustach? Captain Hastings beskriver ju faktiskt den senare som "very stiff and military". Och blicken, "shining "like a cat's" when he is struck by a clever idea"? I think not! Skrynkliga kläder, en illasittande fluga (Hastings igen: "The neatness of his attire was almost incredible; I believe a speck of dust would have caused him more pain than a bullet wound."). Nej, det blir underkänt på den! Då tittar vi på Suchet's Poirot mot Agatha Christies egen checklista, hon tyckte nämligen själv han var "insufferable": detestable (✓), bombastic (✓), tiresome (✓), ego-centric little creep (✓). Möjligtvis att David adderat en slight hint av charm Christie själv inte kunde se.

5 kommentarer:

Pockethexan sa...

Vad trevligt med en ny bekantskap ska nog jerka några fler gånger <;D

Ja jag kan hålla med dig om att den nya Poirot e bra men om det är som du säger att hon inte var så förtjust i honom får vi väl vara glada att de har gjort honom behagligare men tyvärr är det längesedan jag läste något av henne så jag kan inte säga om det stämmer med boken el ej. Men serien Poirot gillar jag!

Kramis ifrån Pockethexan som undrar om du har någon åsikt utifrån det jag har skrivit o påstår, ska bli spännande!
Ses!?

Pixie sa...

Nej, det börjar bli länge sedan för mig också som jag läste henne. När jag gjorde det gjorde jag det dessuom allt efter som det föll mig in. Har god lust att läsa alla hennes romanen om Poirot i kronologisk ordning snart!

Visst är jerkan rolig? Jag tycker frågorna hon ställer alltid är så bra och vilket perfekt tillfälle som du säger att lära känna nya bloggare.

Monika sa...

Den gamla Hercule Poirot har jag sett och gillade inte. Den nya har jag inte sett och det beror nog på att jag inte gillade den gamla :)

Pixie sa...

Den gamla är verkligen helt förskräcklig. Som en excentrisk sällskapssjuk gammal dam.

blogg_bohemen sa...

Håller helt med dig, nya P är mycket bättre än den gamla P.